schema

architecture & engineering

Staggered House | Ανακαίνιση Νεοκλασικής Κατοικίας | Εξάρχεια, Αθήνα, 180τμ.,  2014 |

 

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, σε μια γειτονιά που υπάρχει από το 1870 και έχει συντελέσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αθήνας.

Σχεδιαστικό κίνητρο ήταν η αποκατάσταση της νεοκλασικής κατοικίας με σεβασμό στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτίσματος και η μετατροπή αυτής σε μια σύγχρονη μονοκατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας που θα στεγάσει. Τα επιχρίσματα αφαιρέθηκαν από τους πέτρινους περιμετρικούς τοίχους, ενώ τα υλικά που προστέθηκαν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνουν στην ιστορικότητα και αισθητική του κτιρίου.

Το μεγάλο ύψος του χώρου επέτρεψε την πλήρη αναδιαμόρφωση του με πολλαπλά επίπεδα που εκτείνονται καθ’ ύψος, από το ισόγειο έως την ξύλινη οροφή, αυξάνοντας τους λειτουργικούς χώρους και παράλληλα προσφέροντας ιδιαίτερες θεάσεις μεταξύ των μεταλλικών παταριών. Συγχρόνως η εμφανής ξύλινη οροφή αποκαθίσταται πλήρως και το φυσικό φως εισάγεται στο εσωτερικό της κατοικίας μέσω ειδικά διαμορφωμένων ανοιγμάτων στην επιφάνειά της.

Δημοσίευση έργου στο Greek Foundation

Δημοσίευση έργου στην Popaganda